Innan du köper en dieselbil

Något som är bra att veta innan du bestämmer dig för vilken bil du ska köpa, om du är intresserad av att köpa ett fordon, är att ett dieselförbud kan införas i Sverige. Nu har detta blivit godkänt i Tyskland och lokala dieselförbud kan komma att införas.

 

Vi har tidigare skrivit ett inlägg om att köpa en ny bil, vad man ska tänka på och hur man ska agera när något går fel.  Där går det också att läsa om fästelement som kan vara bra att ha när man mekar med bilen och byter ut saker invändigt.

 

Det kan komma ett dieselförbud även i Sverige

 

Nyligen gick det att läsa i Dagens Industri om hur tyskarnas högsta förvaltningsdomstol för någon vecka sedan godkände lokala dieselförbud för äldre dieselbilar. Beslutet har väckt stor uppmärksamhet, inte minst eftersom det kan påverka uppemot 10 miljoner tyska bilägare samtidigt som tyska bilaktier gått ner sedan beskedet kom.

 

Stuttgart, Düsseldorf och München har några av de gator i Tyskland som ligger högst över EU:s gränser för kväveoxid, men totalt omkring 70 tyska städer kan behöva lokala körförbud – Dagens Industri

 

Dieselbilar har fått dåligt rykte

 

Det som främst har gjort så att dieselbilar fått sämre rykte är skandalen kring Volkswagen med utsläppsfusket för något år sedan. Dessutom har de senaste åren haft ett rejält uppsving för elbilar och trenden har rört sig bort från fossila bränslen och miljöfarliga utsläpp.

 

Flera politiker i Tyskland menar nu att ett utbyte av katalysatorer i äldre dieselbilar skulle kunna funka, frågan är hur det slutligen blir.