Köpa bil? Här är alla tips du behöver

Att köpa och äga en bil är en enorm frihet. Många lånar pengar för att finansiera bilköpet. För att få låna pengar är ditt kreditbetyg avgörande.

Att finansiera bilköpet helt med egna sparade pengar är för många svårt och påfrestande för plånboken. Det allra flesta lånar pengar för att kunna köpa en bil. Om du har hittat en bil som du gärna vill ha kan du låna pengar här för att förverkliga din bildröm. Att kunna köpa en bil är en investering i din frihet och du kan ta ett lån med hela eller en del av summan. Hur mycket det kostar att låna pengar till din bil beror på olika faktorer.

Kreditvärdigheten är grunden för ett lån

För att öka dina chanser att få ett lån med bra ränta och villkor finns det några saker som du kan göra. Att ha ett bra kreditbetyg ökar dina förutsättningar för att få ett lån med bra villkor. Långivare och banker gör alltid en kreditkoll och bedömer utifrån den om du får ett lån eller inte. De sätter också en rimlig ränta utifrån hur din kreditvärdighet ser ut. De erbjuder en ränta som motsvarar den risk du som kund utgör. Kreditupplysningar som är gjorda av andra företag kan försämra din kreditvärdighet. Samma gäller om du har betalningsanmärkningar. Tänk på att avgifterna för lånet är lika viktiga som räntan. Att ha en medsökande för lånet kan vara en bra idé. Då görs en kreditbedömning på båda era inkomster vilket ger en högre inkomst och det minskar utlåningsrisken. Nyckeln för att få ett lån för att köpa en bil är att erbjuda långivaren en låg risk. Att köpa en begagnad bil kan vara en bra idé om du vill få ner priset en aning. Vad en begagnad bil kostar beror helt på vilken årsmodell bilen har, vilket märke det är och vilka egenskaper bilen har. Du kan få en bra begagnad bil till ett bra pris om den är några år gammal.