Se över din bilklädsel

Det är inte bara utsidan på bilen som behöver omvårdnad. Bilens inre delar blir slitna med allt tramp, barnutrustning, spill och packning. För att bibehålla renheten på din bilklädsel så kan det vara värt att ta del av en del tips.

 Beroende på om du har skinnklädsel eller tyg, är fläckarna ett faktum. Det är lätt hänt att skoavtrycken förfular sitsen, att smuts dras in på mattorna eller att hundhåren fäster sig likt Karlssons klister. Försumma inte din bilklädsel när du mekar med din bil i övrigt, så är det större chans att du kan få bukt med ovälkomna fläckar innan de har hunnit rota sig för all tid och evighet. Ju snabbare du får bort fläckar, desto mindre huvudbry får du.

bilklädselBästa rengöringstipsen för solkig läderbilklädsel

Börja med att dammsuga eller damma av i bilen. Var försiktig när du dammsuger läder så att skinnet inte får repor. Använd sedan en mjuk trasa och läderrengöring som du varsamt gnuggar in. Du kan också behöva en speciell läderborste för att lättare komma åt alla veck och rynkor som bildats. Tänk på att läder är ett levande material som suger åt sig fett från både hud och rengöringsprodukter. Sitt därför aldrig med bar överkropp mot skinn utan låt materialet bara komma i kontakt med produkter som gynnar dess glans. Sammanfattningsvis, rengör i tre steg.

 

  • Dammsug med mjukt munstycke
  • Ta rengöringsmedel och massera in med en mjuk borste, gärna en nagelborste
  • Eftertorka med mjuk och ren trasa, gärna mikrofiberduk

 

Så rengör du fläckig textilklädsel

Är din bilklädsel av textil så kan du vara lite tuffare. Använd vatten och såpa eller rengöringsmedel mot fläckar och gnugga försiktigt bort den ingrodda fläcken. Tänk dock på att inte överbehandla eftersom det kan påverka färgen just där du gnott för hårt. Det finns många bilvårdsprodukter för insidan som rengör utan att skada ändamålet. Textiltvätt är att rekommendera. Ett tips är att rengöra hela ytan på en gång, oavsett material i klädseln. På så sätt blir allt rent och inte bara området du behandlat.

Kommer fläckarna från urin eller spyor, bör du använda en vattendammsugare eller anlita proffshjälp. Vissa saker är helt enkelt för otäcka för att ta itu med själv.

Bli av med envisa hundhår

Alla hundägare vet hur problematiskt det kan vara att bli av med de små spikiga håren. En klädborste är sällan tillräckligt. Ta i stället gummihandskar på händerna och stryk längs med sitsen. Håren har, tack vare elektriciteten, tendens att fastna på handskarnas yta, alternativt få dem att rugga sig så att man kan ta ett tag med dammsugaren sedan.