Bilmek kan bli olagligt

Att  meka med bilar är någonting som väldigt många har som hobby. Bilintresset har alltid varit stort i Sverige och så kommer det nog alltid att vara. Och med det kan man förstå att folk surnade till ordentligt när det för några år sedan pratades om att det skulle bli olagligt att meka med bilen. Det var naturvårdsverket som föreslog att enbart auktoriserade bilskrotar skulle ha rätt att plocka isär gamla bilar. Det skrevs självklart många artiklar om saken, och i en av de stod det så här:

Naturvårdsverket har på uppdrag av regeringen utrett omhändertagandet av uttjänta bilar och en del av det utarbetade förslaget är att straffbelägga obehöriga som skrotar gamla bilar, något som kan komma att påverka alla de privatpersoner som använder uttjänta reservdelsbilar för att bygga nya bilar. – Det mest vansinniga de kommit med är att man inte ska få använda gamla reservdelar. Det mest miljövänliga är ju att använda begagnade delar till att bygga nya bilar, men i stället ska man köpa nytt, säger Göran Wennerström.

Han som uttalar sig, Göran, har mekat vilar sedan han var 15 år gammal och tror att mångas hobby skulle behöva avslutas om lagen blev verklighet. I en annan artikel har man också skrivit om det och där rasar Sveriges veteranbilsentusiaster. Nej, det var verkligen inte en uppskattad idé och du som håller på med bilhobby får nog hoppas på att den inte kommer igen. Nu har dock Naturvårdsverket kommit med en förtydligande om vad som gäller. En annan sak som är viktigt dock när man mekar med sin bil är att ha koll så att ingenting blir stulet. Det kan kosta väldigt mycket att bli av med sina reservdelar och dylikt som man har till bilen, vilket självklart kan vara förödande för en faktiskt ganska dyr hobby. Bra är det då att ha ett riktigt säkert garage, och mycket av säkerheten ligger ju i garageporten. Har du en gammal garageport kan det vara till fördel att införskaffa i en ny så att det är säkrare för dina saker. Smart är att handla en takskjutsport, eftersom de är väldigt säkra. Du kan hitta mycket bra takskjutportar till rätt pris på nätet.