Tänk smart kring bilkostnader

Att äga en bil kan på många sätt kosta en hel del. Men det finns saker du själv kan göra för att minimera kostnaderna. Du kan bland att gå igenom en checklista inför bilbesiktningen. Det finns också många skador du själv kan reparera. Det kan var både små och större skador. Mycket är möjligt om du har en plats att mecka på.   

 

verkstadKamremsbyte eller byte av bromsbelägg? Det mesta går att göra själv till ett billigare pris. Det kan vara en god idé att själv utföra vissa reparationer. Särskilt då priserna för att besiktiga bilen ökat med 50 procent sedan avregleringen 2010. En bilbesiktning kostade i snitt 300 kronor för sju år sedan. Idag är snittkostnaden 450 kronor. Ibland även högre enligt privataaffärer.se. Det är en procentökning på 9 procent. För att undvika att betala flera gånger på grund av ombesiktning, kan det vara värt att ta en extra titt innan. Det du kan göra själv innan du lämnar in bilen för besiktning är bland annat att kontrollera blinkers, lampor, vätskenivåer, backspeglar och bälten. Kontrollera även mönsterdjupet på däcken och införskaffa en varningstriangel om den saknas sen tidigare. Gör visuella- och vätskenivåkontroller.

 

Besiktningsåtgärd- lämna in bilen eller göra själv?

 

Du kanske gjorde en kontroll innan besiktningen men nu har du punkter att åtgärda. Det mest går att göra själv. Det kräver oftast en plats att mecka på. Även verktyg och hjälpmedel som du troligtvis inte har liggandes hemma. En kamrem hör till exempel till en av motorns viktigaste delar. Utan den fungerar inte motorn. Den behöver bytas ut då och då. Svårighetsgraden på bytet skiljer sig från fordon till fordon. En relativt enkel match är däremot tändstiftsbyte. Du drar helt enkelt loss tändkablarna från tändstiften, rengör och lossar sedan med en tändsticksnyckel. På de nya tändstiftsgängorna applicerar du därefter kopparpasta. Slutligen spänner du fast dem ordentligt och ansluter tändkablarna till motorn. Ett annat lätt åtgärdat problem är oljeläckage. Många lämnar in bilen när oljan läcker, men det är billigare att fixa på egen hand. Läckaget kan bero på att packningarna har blivit torra. Det kan leda till att oljan läcker igenom. Investera i en bra motorolja så löser du enkelt problemet. Andra saker du enkelt kan fixa själv är också: byte av olja, bromsvätska, bromsskivor, stötdämpare, fjädrar, bromsar samt belägg.