Allt om körkort

För att kunna ta del av motorfordonens härliga värld, krävs ett körkort. Körkortet är faktiskt en väldigt bra investering för den som inte har något jobb och vill ha ett. Trots detta är det färre unga som tar körkort nu än för ett antal decennier sedan.

2185521-driver-s-licence

Körkort kan vara en bra investering för den som saknar inkomst. Det kan nämligen på 29 dagar löna sig at ta körkort för 15 000 kronor, om det leder till att man får jobb med en normal lön. En person som går på den lägsta a-kassan kan tjäna på att ta körkort inom 44 dagar, rapporterar Svd Näringsliv. Runt sex av tio unga vuxna som söker jobb via Arbetsförmedlingen saknar körkort, och självklart leder detta till att de som då har körkort blir mer attraktiva på arbetsmarknaden eftersom många arbetsgivare endast anställer folk med körkort. Dessutom kan körkortet leda till att man får en högre lön när man får jobb.

Färre unga tar körkort

Körkort är alltså inte bara bra att ha för att få mer frihet, utan det är även väldigt bra för karriären. Däremot har antalet unga som tar körkort minskat drastiskt de senaste 25 åren. Man ser samma tendenser i hela västvärlden men det är ingen som har ett direkt svar på varför det ser ut på det här sättet. Experter tror dock att anledningen kan vara att fler väntar längre med att ta körkort eftersom ungdomstiden är längre än förr, skriver GP. Ungdomarna pluggar längre än tidigare och skaffar familj senare. Dessutom pågår en urbanisering och i städerna finns kollektivtrafik som gör att man inte är beroende av bil. Experterna ser även att körkorten i större utsträckning blivit en klassfråga eftersom de har blivit mycket dyrare. Det finns dock mängder av prisvärda bilskolor som kan erbjuda bra utbildning. I Stockholm finns exempelvis Söderorts Körkortsakademi som blivit utsedd till bästa trafikskolan i området.

Tips för snabbare körkort 3849678-bilskola-1

När man ska ta körkort gäller det att ha huvudet på skaft och öva mycket. Man får gärna köra flera gånger i veckan när man bestämt sig för att ta körkortet. Man tappar lätt kunskaper och känslan när det går lång tid mellan gångerna. Har man inte tillräckligt mycket pengar att ta alla sina lektioner hos en körskola, bör man varva körskolelektionerna med privat körning. Några andra tips på hur man lättare tar körkort kommer här:

  • Öva inför teoriprovet på datorn och går du på en körskola kommer de med största sannolikhet hjälpa dig att hitta rätt.
  • Försök att verkligen lyssna på din handledare och var ödmjuk inför din bilkörning. Ödmjukheten kan vara bra att ha även när du sedan är ute i trafiken på riktigt.
  • Innan uppkörningen bör du ta en ordentlig körtur så att du blir varm i kläderna.
  • Kör gärna upp i en bil som du är van vid att köra. En ny bil kan bli ett extra stressmoment på uppkörningen eftersom alla olika bilar har olika egenheter.
  • Vänta inte med att plugga teori och att göra teoriprovet. Läs mer.