Bildelar på nätet

Det är inte direkt muntra tider just nu för tillverkarna av bilar, det har ju inte minst SAAB blivit ett bevis på. De biltillverkare som är mest utsatta är dock de som tillverkar lyxigare bilar, framför allt sportbilar. I tider av kris prioriterar folk inte lyx.

Den senaste tiden har tre sportbilstillverkare gått i konkurs: Artega, de Tomaso och TVR. Det sistnämnda märket kan istället komma att hamna på portabla vindkraftverk (!), det är en möjlig utveckling som ägaren Nikolai Smolensky har aviserat.

De som drabbas hårdast när en biltillverkare, vare sig den är stor eller liten, lägger ned produktionen är naturligtvis de som arbetar på företaget, samt deras underleverantörer. Därefter kommer de som redan äger en bil av märket ifråga, eftersom det kan bli svårt att få tag på reservdelar. Som tur är har detta blivit allt lättare, i och med att bilmodeller över lag har blivit allt mer lika. När det gäller sportbilar kan det vara svårare, men flera tillverkare av reservdelar till TVR kommer att finnas kvar även efter konkursen.

Lättare att hitta reservdelar

Över huvud taget har det blivit lättare att få tag i reservdelar till de allra flesta bilmodeller. Har man en äldre bil eller en ovanlig modell kan man börja med att leta på Ebay. Det gäller dock att man vet vad den bildel man letar efter heter på engelska, och att man är beredd på att det kan bli dyrt att betala frakt och tull om man köper bildelar från exempelvis USA.

Men även till vanligare bilar har det blivit lättare att hitta delar. En av de stora aktörerna på den svenska marknaden är Skruvat, som erbjuder reservdelar till bl.a. följande märken:

  • Volvo
  • Reanault
  • Land Rover
  • Lexus

Skruvat har funnits sedan 2008, och har tagit upp konkurrensen med BilTema, som sålt bildelar och verktyg sedan 70-talet. Till skillnad från dem har Skruvat inga fysiska butiker, utan finns tillgängliga endast på nätet. Däremot har man satsat på att etablera sig även i våra grannländer, som ju har ungefär samma klimat och befolkningstäthet, och därmed samma behov av reservdelar, som vi har i Sverige. Finska Skruvat hittar ni på webbadressen http://www.skruvat.fi/.