En bilförsäkring för dina behov

Alla som äger en bil i Sverige, och vill kunna framföra den på allmän väg, måste försäkra den. Trafikförsäkringen är obligatorisk, eftersom premien används för att ersätta skador som det försäkrade fordonet orsakar. Vill man även kunna få ersättning för skador man drabbas av som fordonsägare, bör man skaffa en mer omfattande försäkring. Dessa försäkringar är kända som halv- och helförsäkring.

Alla vill ha en låg premie

Att hitta ett bra försäkringsbolag kan vara något av en djungel, men det finns hjälp att få. På en del försäkringsbolags sajter kan du se hur mycket det skulle kosta dig att försäkra din bil hos dem. En sådan räknare hittar du på adressen https://www.salusansvar.se/Privatperson/egendomsforsakring/bilforsakring/. Det finns även sajter som letar fram den billigaste bilförsäkringen åt dig, men det är sällan som dessa har tillgång till prisuppgifter från samtliga försäkringsbolag på marknaden. Även om det tar längre tid är det därför ofta lönsamt att verkligen kontakta så många försäkringsbolag som möjligt, för att hitta den lägsta premien. Ibland är det mest förmånligt att samla alla sina försäkringar (hem-, bil-, barn- m.m.) hos ett och samma försäkringsbolag, andra gånger är det smartare att sprida ut dem.

Det finns även förslag på att på olika sätt styra bilisterna mot önskvärda beteenden, och använda en lägre premie på bilförsäkringen som morot. Ett förslag är att ge en lägre premie till de som har en säker körstil. Ett annat förslag går ut på att premiera s.k. eco driving, alltså en mer miljövänlig körstil där man kör på hög växel, motorbromsar och håller hastighetsgränserna.