Hur förebygger man en bilstöld?

Att få sin bil stulen är förödande för både ekonomin och ens frihet. Det händer faktiskt att bilar blir stulna och aldrig blir hittade. Men det finns en del saker man kan göra för att undvika att bilen blir stulen eller att det sker ett inbrott i bilen.

Vi har i ett tidigare inlägg skrivit om att det är hög stöldrisk på bilar och att det är bra att ha ett larm. För faktum är att bilstölderna har minskat på grund av att de flesta nya bilar har ett bra larmsystem som gör det svårt för tjuvar att stjäla hela bilar. Men det finns en del andra saker man kan göra för att undvika bilstöld.

Till exempel kan man tömma bilen varje gång man lämnar den. Det är nämligen vanligt att tjuvar bryter sig in i bilar och stjäl de värdesaker som lämnats kvar. Småsaker som parkeringspengar eller ett kvarlämnat cigarettpaket kan vara tillräckligt för att någon ska göra inbrott i bilen. De saker som blivit stulna i bilen som inte är till för att ha i bilen, får man inte ersättning för via bilförsäkringen. Man kan även installera en så kallad startspärr och har man inte startspärr kan man använda en rattklycka istället. En rattklycka gör det omöjligt att styra bilen, skriver man på If. För att minska risken för stöld kan man även märka bilrutorna med registreringsnumret. Detta gör att det blir besvärligare för tjuven att byta identitet på bilen, vilket kanske gör att tjuven helt undviker att sno bilen. Har man en bra bilstereo i bilen kan man ha en kodning på den eller en löstagbar frontpanel. Detta gör den helt värdelös för tjuven att sno.

Man bör även se nyckeln som ett värdeföremål som man måste hålla under uppsikt. Slarv med bilnyckeln är en vanlig orsak till bilstölder. Man bör aldrig förvara en extranyckel någonstans i bilen. De flesta biltjuvar är erfarna och kan alla ställen som extranycklar kan ligga gömda på. Ska man bara in snabbt i en affär eller gå in på en bensinstation bör man aldrig lämna bilen olåst. Vad man än ska göra ska man alltid se till att bilen är parkerad, låst och att man har nyckeln med sig.