Sådant som irriterar medtrafikanterna

Vi stör oss ofta på våra medmänniskor, mer ofta än vi vill erkänna. Detta gäller i alla möjliga situationer. Vi stör oss på de som klämmer på avokadon på ICA, på den som simmar långsamt framför oss i simbassängen, på familjen som breder ut sig alldeles för mycket på stranden, och inte minst på den som inte rengör luddfiltret i torktumlaren i tvättstugan. Det alla dessa situationer har gemensamt är att de inte är förenade med några risker: vi blir irriterade, men det går över snabbt, och ingen skada är skedd.

I trafiken kan dock irritation ha dödlig utgång. Därför är det viktigt att undvika att irritera sina medtrafikanter, för det kan sluta med att de, eller du, gör ett misstag på grund av irritation. Tänk därför på följande:

  • Kör inte om någon i onödan.
  • Använd blinkers när du ska svänga.
  • Kör inte onödigt långsamt. Om du inte vet var du ska svänga av, och därför måste köra långsamt, kör då så långt ut på vägrenen du kan.
  • Var sparsam med att använda både tutan och ljustutan. Kontrollera också att inga lampor lyser i onödan. Om du har köpt nya dimljus till bilen, se till att de inte lyser när de inte behövs. Detsamma gäller dimbakljuset.