Telefonnumret alla bör kunna

Det finns ett telefonnummer som alla motorintresserade personer bör kunna och då talar vi självklart om just vägassistansen nummer. Att kunna ta hand om sig själv i trafiken handlar mycket om rätt och fel men också att vara smart och att visa respekt. När man gör sitt körkortstest så är det helt klart kunskapen om hur man får det att flyta i trafiken som får en att klara sig. Men det finns en del saker som man bör kunna också, som endast gatan kan lära en.

Att vara så kallad gatusmart och veta vad man ska göra i en situation kan man inte lära sig i någon körkortsbok. Alla situationer i trafiken är unika och därför är det svårt att säga ”minska avståndet” och ”håll uppsikt”. Ibland blir situationen kritisk och då handlar det om att tänka snabbt och att agera snabbt. I det fallet handlar det om att man ska reagera snabbt och samtidigt säkert, något som inte alls är säkert att ske.

Ett par säkerhetstips

Det finns en del säkerhetstips som man helt klart kan ha i bakfickan för framtida körningar och eventuella situationer.

  • Bor du i Göteborg så är det ett måste att ha numret ”vägassistans i Göteborg” i kontaktboken. Händer det något på E6:an så vill man bort därifrån snabbt. Ju längre man står vid vägkanten och är i behov av hjälp desto farligare blir det då hastigheten är hög här.
  • Om någon börjar köra om dig när det helt enkelt inte är läge så säger körkortsboken att det är upp till dig att göra omkörningen så smidig som möjligt. Ibland är det dock ren livsfara och du ser att om denne kör om så hamnar ni en serie av krockade bilar, här kan du använda signalhorn, broms och väggren för att undvika att själv hamna i denna seriekrock. Ha dock alltid uppsikt bakåt för att se att en inbromsning är säker.
  • Du får aldrig ge dig på en person, samtidigt som du inte får låta en full person sätta sig i en bil och köra. Många säger att det är ett läge där man gömmer nyckeln eller tar den ifrån personen, detta tas inte alls speciellt bra emot av den berusade och ett slagsmål kan uppstå. Därför är det alltid en god idé att kontakta polisen istället.